Israelin uutiset


IRAN UHOAA ISRAELIN TUHOAMISTA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Viime viikolla kuuden Qassam-ohjuksen sarja iskeytyi Sderotin kaupunkiin Negevissä surmaten 57-vuotiaan Fatima Slotzkinin. Fatima oli muslimi ja naimisissa juutalaisen kanssa. Toinen uhri oli puolustusministeri Amir Peretzin henkivartija. Hän menetti molemmat jalkansa. Lisäksi tusinan verran muita haavoittui iskussa. Islamilainen Jihad ja Hamas ilmoittautuivat innolla iskun tekijöiksi.

Samoin viime viikolla 19 palestiinalaista kuoli IDF:n tykistön harhaosumassa Beit Hanounissa Gazan kaistalla. Virhe aiheutui ammusten suuntaamiseen käytetyn tietokoneen virheestä. Jolloin operaatio lopetettiin siihen. Onnettomuuden jälkimaininkina palestiinalaiset esittivät YK:n Turvallisuusneuvostolle Israelin tuomitsevaa päätöslauselmaa. Yhdysvaltain vedon ansiosta saatiin ko. arabimaiden lauselma torjuttua. Sitten loppuviikosta palestiinalaiset esittivät YK:n yleiskokoukselle vastaavaa päätöslauselmaa. Yleiskokous hyväksyi lauselman vain seitsemän maan asetuttua vastustamaan sitä. Vastaan äänestäneet maat olivat: Israel; Yhdysvallat; Australia ja neljä Tyynen Meren saarivaltiota. USA:n edustaja John Bolton tuomitsi Yhdistyneet Kansakunnat ja YK:n Ihmisoikeuskomission väärämielisyydestä YK:n jättäessä tuomitsematta Darfurin verilöylyn sekä arabimaissa tapahtuvat törkeät ja räikeät ihmisoikeusrikkomukset. Samoin Israelin edustaja Dan Gillerman esitti voimakkaan vastalauseen. YK:sta on lopultakin tullut terroristien hallussa oleva järjestö.
   
         
Debka File   Palestiinalaisten ohjushyökkäys laukaisi Israeliin hallituskriisin. Pääministeri Olmert valmistautuu puolustusministeri Amir Peretzin erottamiseenJälleen tänään maanantaina on jo yhdeksän Qassam-ohjusta iskeytynyt Negeviin. Näiden ohjusten siivittämänä pääministeri Ehud Olmert valmistautuu Työväenpuolueen johtajan Amir Peretzin erottamiseen. Tilalle Olmert aikoo nimittää Ehud Barakin, joka on entinen Työväenpuolueen johtaja, pääministeri ja yleisesikunnan päällikkö. Hänen varamiehekseen Olmert aikoo Ami Ayalonin, joka taas on entinen Shin Betin johtaja ja laivaston komentaja. Olmert suunnittelee tarjoavansa Peretzille sosiaaliministerin salkkua suurin valtuuksin.
   
         
20.11.2006 Jerusalem Post   Israelin Teheranissa toimivat asiamiehet ovat ilmoittaneet, että Iran on nyt onnistunut valmistamaan YDINPOMMIN LAUKAISIMEN ja kokeillut sitä jo    
         
19.11.2006ranin TV/Memri/Feedblitz   Iran marssii Harmagedonille

Iranin vallankumouskaartin komentaja Yahua Safavi Iranin TV:ssä:”Amerikkalaisilla on monia heikkouksia; Olemme suunnitelleet strategiamme tarkasti heidän vahvuuksiensa ja heikkouksiensa mukaiseksi;
USA:n Joukot Irakissa ´Ovat hyvin pelkurimaisia´; Emme koskaan paljasta omia korttejamme vihollisillemme”.

Iranin TV:n kanava 2:n haastattelussa, joka lähetettiin 12. marraskuuta 2006 Iranin Vallankumouskaartin komentaja kenraali Yahua Safavi lausui, että Iran on perustanut strategiansa USA:n vahvuuksille ja heikkouksille. Hän kertoi Shahab-ohjusten ominaisuuksista ja USA:n armeijan heikkoudesta ja pelkurimaisuudesta väittäen mm. että Iranin armeija pystyy panemaan sekaisin vihollisen satelliitti-järjestelmän.
Hän lausui myös, että rypälepommitaistelukärjellä varustettu Shahab-3-ohjus pystyy tuhoamaan LENTOTUKIALUKSEN, koska se räjähtää korkealla kohteen yläpuolella ja tuhovaikutus ulottuu kilometrin säteelle. Myös Israel on ohjustemme toimintasäteen ulottuvilla.
Hän kertoi, että Iran ei ole paljastanut viimeisissä sotaharjoituksissa kaikkia Iranin armeijan salaisuuksia.
   
         
19.11.2006 Daily Mail/Feedblitz   KGB yritti myrkyttää Sushi-baarissa miehen

Scotland Yard on tutkimassa venäläisen huippuloikkarin murhayritystä, jonka hänen poliittiset vihollisensa aikoivat toteuttaa myrkyllä Lontoossa.

Alexander Litvinenko, entinen KGB:n luutnantti, joka pakeni äskettäin Venäjän hallitusta ja vaati turvapaikkaa Britanniassa, on aseistetun poliisivartion suojaamana sairaalassa.

Lähteet ovat vahvistaneet, että venäläinen on vakavasti sairaana marraskuun 1. päivästä tutkiessaan venäläisen toisinajattelijan ja journalistin, iihmisoikeustaistelijan Anna Politkovskajan murhaa. Mr. Litvinenko myrkytettiin sen jälkeen, kun hän oli salaisessa tapaamisessa virkaveljensä kanssa sushi-baarissa Lontoon Piccadillylla.

Entiselle KGB-miehelle annettiin asiakirjoja, jotka kertoivat Ms. Politkovskajan tappajien nimet. Papereiden mukaan neljä Venäjän Presidentin Vladimir Putinin liittovaltion turvallisuuspalvelun, joka tunnetaan nimellä FSB, jäsentä murhasi hänet. Mr. Litvinenkoa lähellä oleva lähde kertoi hänen olleen yhä kovalinjaisemman Venäjän hallituksen kostoiskun uhri.

Lähde lisäsi: ”Hän on vakuuttanut, että hänet myrkytettiin Presidentti Putinin toimeksiannosta.”
   
         
    Kuvia rauhaa rakastavasta islamista: Jihad Indonesiassa (huom. sisältää väkivältaisia kuvia, jotka eivät sovi lapsille)

Kristittyjen veri virtaa Indonesiassa. Vainot levinneet myös Malesiaan. Kristityiksi kääntyneet muslimit tapetaan samoin kuin lähetyssaarnaajat.   
         
    Median rikokset - ja opetuslapset


Median tapa uutisoida Israelista, mitä olemme tottuneet näkemään ja kuulemaan vuoden 67 Kuudenpäivän sodan ja 73 Jom Kippur sodan jälkeen öljykiristyspolitiikan vaikutuksesta ja 2000-luvun terrori-intifadan aikana, ei suinkaan ole mitään uutta. Sitä vääristymää esiintyi jo ennen Israelin valtion itsenäistymistä juutalaisia kohtaan. Olihan tuolloin antisemitismi jälleen nostanut päätään Euroopassa, mitä 2000-luvulla voidaan kutsua valtioantisemitismiksi. Muutamia esimerkkejä tuon ajan lehtiuutisista.


UUSI SUOMI Etusivun uutiset 1938–1979

US no: 317 – 1938 keskiviikko, marraskuun 23.

JUUTALAISET SYRJÄYTETÄÄN SLOVAKIAN TALOUSELÄMÄSTÄ
Heidän maatilansa pakkolunastetaan valtiolle

Praha, Havasin kautta 22.11 (STT)
Prazsky List-lehti ilmoittaa, että Slovakian hallitus aikoo ryhtyä eräisiin toimenpiteisiin Slovakian markkinain suojelemiseksi juutalaisilta. Juutalaiset liikemiehet eivät saisi myydä tavaroita muille kuin juutalaisille. Juutalaisten omistamat suuret maatilat otettaisiin vähitellen pakkotoimenpitein valtiolle määrättyä korvausta vastaan. Juutalaisille ei tulisi olemaan oikeutta toimia Slovakiassa lehtialalla eikä myöskään taiteen tai tieteen aloilla. kaikki juutalaiset maahan muuttaneet karkotettaisiin ja numerus clausus otettaisiin (pääsykiintiö) käyttöön Slovakian kouluissa.

Vaikuttiko antisemitismi tuolloin Euroopan ja Suomen median käyttämään kieliasuun, kun tarkasteltiin juutalaisten ja arabien välistä konfliktia Brittimandaatin ajan Palestiinassa siitä uutisoidessa? (V-MH)


US no: 57 – 1939 tiistai, helmikuun 28.

TERRORIAALTO PALESTIINASSA

Pommi Haifan kauppatorilla: 32 kuollutta, 52 haavoittunutta.

Jerusalem, Berlinin kautta, 27.2 (STT)
Palestiinassa ovat terroriteot jälleen saaneet uutta vauhtia. Haifan kauppatorilla sattuneen pommiattentaatin johdosta on 32 arabialaista saanut surmansa ja 52 vakavasti haavoittunut. Heti kiellettiin ulkosalla oleskelu koko kaupungissa.
Terroriaallon, jonka uhreiksi on joutunut melkein yksinomaan arabialaisia, arvellaan olevan yhteydessä Lontoon neuvottelujen tuloksien kanssa.


US no: 176 – 1939 keskiviikkona, heinäkuun 5.

Jyrkkiä toimenpiteitä Palestiinassa
juutalaisten terroritekojen johdosta.


Jerusalem, 4.7 (STT)
Terroristien viime attentaatit ovat herättäneet levottomuutta väestön keskuudessa, joka asettaa ne vilkkaan laittoman maahanmuuton yhteyteen. Virallisella taholla on päätetty tiukentaa rannikkovartiointia ja suunniteltu maahanmuuttomäärien vähentämistä kahdella henkilöllä jokaista laittomasti maahan tullutta kohti. Juutalaisten terroritoimintaa vastaan ryhdytään radikaalisiin toimenpiteisiin, ja eräissä piireissä vaaditaan, että mahanmuuttaminen on kokonaan pysäytettävä siinä tapauksessa, että levottomuudet jatkuvat.

Juutalaisten liikkumisvapautta rajoitettu.


Tuolloin olivat jo juutalaisvainot Euroopassa arkipäivää. Euroopassa ei ollut juutalaisille turvapaikkaa ja Palestiina oli turvapaikka juutalaisille natsivainoilta. Etusivujen uutisissa näytetään unohtaneen arabiterrorismin vaikutukset juutalaisia ja kibbutsiyhteisöjä vastaan. Toinen maailmansota oli alkamassa. Huomiota kylläkin riitti juutalaisten parille terroristijärjestönä pitämille iskuille, mutta arabiterrorismille ei huomiota riittänyt. (V-MH)


Toinen maailmansota näyttää vieneen tuolloin lehdistöltä mielenkiinnon ko. tapahtumiin. UUSI SUOMI etusivukirjassa seuraavan uutinen Brittimandaatin Palestiinasta näyttäytyy esille vasta vuonna 1947. (V-MH)


US no: 50 – 1947 perjantaina, helmikuun 21.

Palestiina räjähdyspisteessä

Juutalaiset terroristit uudessa toiminnassa.
Arabialaiset uhkaavat ryhtyä ”pyhään sotaan”.


Uuden Suomen kirjeenvaihtaja, Kööpenhamina, torstaina

Jännitys Palestiinassa on kasvamassa murtumispisteeseen, ja taistelu Palestiinasta alkaa muodostua vimmatuksi. Rauhallista ratkaisua ei yleensä enää odoteta. Piikkilanka-aitauksia ja katusulkuja laajennetaan ja tehostetaan Jerusalemissa ja jopa bunkkereita rakennetaan. Palestiinaan on saapunut uusia brittiläisiä joukkoja, niin että niitä on nyt enemmän kuin milloinkaan nykyisen kriisin aikana. Sotilaat ovat raskaasti aseistettuja eivätkä koskaan liiku ulkona yksinään. Kaduilla samoilee myös pieniä panssarikolonnia.Irakin – Haifan öljyjohto räjäytetty.

Jerusalem, torstaina, (AP).
Haifa, johon englantilaisten Välimerelle Irakista vedetty öljyjohto päättyy, koki terroriyön torstaina vasten. Tihutyön aiheuttajana pidetään Irgun Zvai Leumia.

”EI armoa”
Jerusalem 20.2 (STT-Reuter)

Tohtori Izzit Tannous, joka on Palestiinan arabialaisten äsken muodostaman ”valtakunnan rahaston” pääsihteeri, jonka tarkoituksena on kerätä 20.000 puntaa ”edessä olevaa pyhää sotaa varten”. Hän lausui tällöin: ” Me olemme nyt sodassa, jossa ei armoa pyydetä, eikä anneta. Siitä tulee taistelu elämästä ja kuolemasta, ja voi voitettuja”. 50 % kerättävästä summasta käytetään siihen, että arabialaisten maanomistus ei siirtyisi juutalaisille. Loput käytetään ”poliittisiin tarkoituksiin” tulevan taistelun aikana.


US no: 56 – 1948 perjantaina, helmikuun 27.

USA:n öljynsaanti Lähi-idästä.
Arabialaismaat uhkaavat peruuttaa toimiluvat.


Washington 26.2 (STT-Reuter)
Arabialaistoimiston edustaja vahvisti torstaina todeksi tiedon arabialaisvaltioiden päätöksestä, jonka mukaan nämä valtiot aikovat peruuttaa Yhdysvalloille myöntämänsä öljyluvat, jos Yhdysvallat edelleenkin tukee Palestiinan jakamista.

Öljykiristyspolitiikkaa käytettiin jo tuolloin (V-MH)


US no: 57 – 1948 lauantaina, helmikuun 28.

Palestiinan jakohanke
Arabialaisalueet Transjordanialle.


New York 27.2 (STT-REUTER)

Herald Tribune julkaisi perjantaina Lake Succesista saaman tiedon, jonka mukaan olisi laadittu lupaava ja käytännöllinen suunnitelma Palestiinan pulman lievittämiseksi. Suunnitelman mukaan Transjordanian kuningas Abdullah ottaisi huostaansa sen alueen, joka YK:n jakosuunnitelman mukaan kuuluisi Palestiinan arabeille. Tätä tietä otaksutaan päästävän siihen, että kuningas aikaansaisi arabialaisten alueiden rauhoittamisen, minkä ohella juutalaiset saisivat toimintavapauden oman riippumattoman valtionsa alueet.Jerusalem 27.2 (STT-Reuter)

Haganan radio tiedottaa, että Haganahin joukot ovat tuhonneet 16-miehisen arabialaisosaton hyökätessään erääseen arabialaiskylään Jaffan lähistöllä. Tämä kylä on ollut arabialaisten juutalaisia kuljetuksia vastaan tekemien hyökkäysten tukikohtana.

Etusivun uutiset tuovat vasta nyt esille epäsuorasti arabiterrorismin juutalaisia vastaan. Tuon ajan historiaa tutkineet tietävät hyvin radikaalimpien ääri-islamilaisten terrorismin kohdistuneen jo 1900-luvun alkukymmeniltä juutalaiseen siviiliväestöön. (V-MH)


US no: 98 – 1948 maanantaina, huhtikuun 12.

Hirvittävä verilöyly Palestiinassa.
Juutalaiset surmasivat 254 naista, lasta ja vanhusta.


Jerusalem, sunnuntaina (AP)
Kansainvälinen Punainen Risti otti sunnuntaina hoitoonsa Jerusalemin lähistöllä sijaitsevan pienen Deir Jassinin yhdyskunnassa tapahtuneen verilöylyn uhreja ja ilmoittaa tavatun 254 ruumista juutalaisten yhdyskuntaa vastaan perjantaina toimeenpaneman hyökkäyksen jäljiltä. Puolet kuolonuhreista on naisia. 150 ruumista oli heitetty kaivoon, eikä ole mahdollista saada niitä sieltä ylös ilman erikoistoimenpiteitä.


Tämä uutinen on osoitus siitä median yleisestä asenteesta, mikä vallitsee vielä nykyisinkin suhtautumisesta Israelin toimenpiteisiin puolustautuessaan ääri-islamilaista uskontoterrorismia vastaan. Israelin mielipidettä ei kuunnella tarpeeksi miksi Israel iski jälleen. Mediatilaa annetaan niille, jotka halutaan näyttävän uhrilta, riippumatta asian todellisuuden tajusta. Konfliktitilanteissa sääli myi hyvin ja todellisesta uhriksi joutuneesta osapuolesta tehdään sortaja. Aikansa tuollaista näkökantaa toistaessaan, median on onnistunut yleisönsä manipuloimaan näkemään asia ilman totuudenmukaista kritiikkiä. Näin hyväuskoisia länsimaiset ihmiset ovat, myös meillä Pohjolassa.
Tutkiessa tuota Deir Jassin uutista tarkemmin, huomaa miten yksipuoliseen näkökantaan media tuolloinkin on takertunut. Kirjassa Oi Jerusalem, 1972, Jerry Collins ja Dominique Lapierre kirjoittavat näkökantansa pelkästään Deir Jassinin asukkaiden näkökulmasta ja Irgun järjestön näkemyksille annetaan hyvin vähän tilaa, jos ollenkaan. Kirjassa annetaan kylästä rauhallisen kylän maine. Mainiten kuitenkin jokaisella kylän miehellä olevan ase, jotka paukkuvat vain juhlatilaisuuksien kunnialaukauksia ampuen. Kuitenkin kyläläisten vastarinta oli kovaa ja irgunin joukoilta alkoivat panokset vähetä. Verityöt perustuvat arabiosapuolen kertomuksiin. Kookkaalla veitsellä halkaistaan Jamili Hishin niminen kyläläinen.


Pyövelit tappoivat, hävittivät, raiskasivat. Ryöstelyä, silvottuja ruumiita ja raskaana olevien naisten aukaisemista mahasta. kaikki nämä perustuvat kyläläisten näkemyksiin. Kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja Sveitsiläinen Jaques de Reynier kertoo raakuuksista edellä mainittuihin lähteisiin vedoten.
Miten tuota Deir Jassin tapahtumaa käsitellään kirjassa Menachem Begin, mies ja legenda. Eitan Haber 1978. Tuolloin aamuvarhain kello neljä 9.8.1948 IZL ja Lehin (Irgun Zvai Leumi, kansallinen sotilaallinen järjestö) yhteinen sotilaallinen osasto käynnistivät hyökkäyksen Jerusalemin länsipuolella sijaitsevaa Deir Jassinin nimistä arabikylää vastaan. David Shaltiel, Haganahin komentaja Jerusalemissa, lähetti IZL:lle ja Lehinille viestin, jossa se tähdensi, ettei nopea hyökkäys kylää vastaan tai sen asukkaiden ajaminen pakoon ollut yleisen edun mukaista. Aseelliset arabijoukot tulittivat jatkuvasti tiellä kulkevaa liikennettä, ja Deir Jassin saattoi olla muuan näiden hyökkäysten tukikohdista. Kylän vanhimmat olivat julistaneet haluavansa pysytellä erossa taisteluista. He olisivat kuulemma kieltäneet aseellisten arabien pääsyn kylään. IZL ja Lehin pitävät kylää uhkana Jerusalemin esikaupunkeja vastaan tehtyihin iskuihin. Järjestöt väittävät, että arabien saamat aseelliset täydennykset liittyvät pääjoukkoihin juuri Deir Jassinissa. Järjestöjen avatessa tulen kylää kohden, he saavat noin kuuden miehen vahvuisen kylän vartiomiesten tulituksen vastaansa. IZL:n oli tarkoitus käyttää kovaäänisillä varustettua panssariautoa varoittamaan kylän asukkaita ja kehottaa antautumaan. Ein Karimiin johtava tie oli jätetty auki, josta kyläläiset voisivat poistua taistelun jaloista. Panssariauto ajoi kaivettuun kuoppaan, joita oli yleensä tehty ko. ajoneuvoille, ja kyläläisille tarkoitettu viesti jäi lukematta. Vastarinta Deir Jassinin kylästä oli kovaa. IZL:n ja Lehinin hyökkäys onnistuttiin torjumaan. IZL:n ja Lehinin ammukset alkoivat loppua. Joukot harkitsivat vetäytymistä. Apua pyydettiin Haganahilta ja Shatiel lähettikin ampumatarvikkeita ja Palmachin erikoisyksikön turvaamaan haavoittuneiden evakuoinnin. Taistelu eteni talo talolta. Päivän alkaessa hämärtyä, kylän vastarinta oli saatu vaiennettua. Arabilähteiden mukaan arabisilminnäkijät ”todistivat”, että hyökkäyksen aikana surmattiin joukko aseistautumattomia miehiä, naisia ja lapsia. Muutamat henkiin jääneet lastattiin kuorma-autoihin ja ajettiin Jerusalemiin´, sekä sieltä takaisin Deir Jassiniin, missä heidät ammuttiin kylmäverisesti. Kolme kylän raunioista löydettyä henkiin jäänyttä kertoi tämän osan tarinaa Punaisen Ristin edustajalle. IZL ja Lehi ovat pitäneet tiukasti kiinni täysin toisenlaisesta versiosta. Kysymyksessä oli voimakasta ja sitkeää vastarintaa IZL:n ja Lehin joukkoja vastaan. Kylän vartiomiehet ja kylään sijoitetut irakilaiset sotilaat olisivat nostaneet valkoisen lipun antautumisen merkkinä. IZL:n joukot lähestyivät hyväuskoisina antautuvia joukkoja kohden ja samalla kylästä avattiin tulitus IZL:llää kohti. Seurauksena kova taistelu, jonka aikana irakilaiset joukot yrittivät poistua taistelun alta naisiksi pukeutuneina. Vuosia myöhemmin Begin totesi miehiensä olevan tyrmistyneitä löytäessään kaatuneiden Palestiinan arabien ja irakilaisten sotilaiden ohella myös naisten ja lasten ruumiita. Vastuu heidän kuolemastaan lankeaa arabisotilaille, joiden olisi normaalien sodankäynnin sääntöjen mukaan kuulunut evakuoida kylän siviilit, ennen kuin tekivät siitä linnakkeen.IZL ei myönnä, että henkiin jääneitä olisi kuljetettu paraatissa Jerusalemin halki ja sitten ammuttu. Heidät laskettiin vapaiksi Jerusalemin Vanhan kaupungin portilla. Myöhemmin 1955 Yunes Ahmad, Deir Jassinin henkiin jäänyt asukas sanoi, että juutalaiset eivät aikoneet vahingoittaa kylän asukkaita, mutta heidän oli pakko tehdä niin, koska vihollisen (kylän aseelliset joukot) tulistus tuli väestön keskeltä.

Mielenkiintoinen todiste löytyy kirjasta ”Jerusalemin muurinvartijat” Hannah Hurnard, 1950, omia kokemuksia lähetystyöntekijänä olostaan Jerusalemissa tuolloin 1947–48. Hän mainitsee tuosta Deir Yassinin tapauksesta. ”Koko maailma järkyttyi kuullessaan tästä verilöylystä. Mutta on syytä muistaa, että Deir Jassinin oli juuri niitä kyliä, jotka tulittivat juutalaisten asuttamia kaupunginosia, ja että jatkuva tarkka-ampujien tulitus laakson yli kohti Beit Hakeremia oli jo kuukausia vaatinut kuolonuhreja ja jättänyt monet juutalaiset kodittomiksi.”

Edellä mainittu uutinen 12.4.1948 (AP) antaa käsityksen arabikylien olevan aseellisina tukikohtina juutalaissiviilejä vastaan. Tässä Deir Jassinin tapauksessa on samoja piirteitä, kuin oli Jeninin tapauksessa muutama vuosi sitten. Jeninin operaatiota edeltäneiden 18 kuukauden aikana Israeliin oli lähetetty Palestiinan itsehallinnon alueilta 100 itsemurhaiskijää, näistä 23 oli tullut Jeninistä. Jeninissä toimi terroristien keskus, jossa värvättiin, koulutettiin ja aseistettiin itsemurhaiskijöitä. Tätä keskusta purkamaan ja terroristeja pidättämään Israelin joukot tulivat keväällä 2002.
Nykyisin tuo Deir Jassinin uhrien luku 254 henkeä on laskenut noin 100 henkeen, jopa arabilähteissä ja puolueettomana itseään pitävä Lähi-itä-tutkija ft Juusola kirjassaan ”Israelin Historia”. Jeninin tapauksen yhteydessä PA viranomaiset ilmoittivat ensin 3000 palestiinalaisen saaneen surmansa, sitten luku laski 500 henkeen ja lopuksi Jeninissä kuoli 23 israelilaissotilasta ja noin 50 aseellista terroristia, jotka eivät laskeneet aseitaan ja tulleet ulos rakennuksista sekä valitettavasti siviilejä. Joissakin lähteissä mainitaan siviiliuhrien olleen alle kaksikymmentä henkeä, joita ääri-islamilaiset terroristit pitivät suojakilpenään IDF:ää vastaan.


Näitä meidän ajan median surullisenkuuluisia Israeliin tarkoituksenhakuisia negatiivisuutisia olisi paksun tietosanakirjan verran. Otetaan esimerkkinä muutama uutisointi muistin virkistämiseksi. Libanonin sisällissota alkoi 1975, johon PLO:lla oli merkittävä syyllisyys. Puhuttiin Fatahin maasta ja Israel sai tarpeekseen PLO:n terrorista Libanonin puolelta. Israel suoritti sotilaallisen operaation Libanoniin PLO:ta vastaa 1978, operaatio Litani. Israelin iskuja näytettiin TV:ssä, miten se moukaroi Libanonia. Avuksi otettiin vanhoja kuvia Libanonin sisällissodan ajoilta, miten Israel nyt on tuhonnut Libanonia. Nekin tapaukset, missä Israelin pommit osuivat mm. sairaaloihin, niin syynä oli PLO:n tykkien sijainti sairaaloiden läheisyydessä. Haettiin suojakilpeä siviilien läheisyydestä. Tuota strategiaa ei YK ole tainnut koskaan tuomita.


Ensimmäisen terrori-intifadan puhjettua 1987, media näytti meille kuvia, miten Israelin sotilaat hakkaavat mellakkaan osallistuvia Palestiinan arabisiviilejä. Sitä media ei näyttänyt miten siviilien suojiin oli soluttautunut aseellisia mellakan kiihottajia. Syksyllä 1990 mennessä oli 630 Palestiinan arabia saanut surmansa terrori-intifadan mellakoissa, joista 248 oli omien ääri-islamistien tekemiä murhia omia kohtaan. Väkivallasta 75 % kohdistui omia kohtaan. Syynä oli, etteivät israelilaisten kanssa rauhaa halunneet arabit halunneet osallistua terrori-intifadaan. Heidät leimattiin Israelin kätyreiksi. Loput kuolivat väkivaltaisten mellakoiden seurauksena, joissa käytettiin Palestiinan arabien osalta muutakin kuin pelkkää kivilinkoa. Juutalaisia oli Allahin nimeen murhattu tuohon mennessä 87 henkeä.
Lokakuussa 1990 media näyttää kuvaa miten Israelin poliisit väkivaltaisesti kukistavat arabien mellakan Temppeliaukealla. Tuon tapahtuman alkusyytä ei aluksi haluttu mediassa kertoa. Noin 2000 muslimia oli kokoontunut Temppeliaukealle osoittamaan mieltään juutalaisia vastaan ja kivittivät Länsimuurilla rukoilevia juutalaisia. Mellakoiden ennalta suunnittelua todistaa se, että kivikoreja oli valmiiksi kerätty muurin päälle. Useiden maiden turistit näkivät tuon tapauksen, joukossa myös suomalaisia. Suomeen palattuaan he kertoivat tästä medialle ja onneksi edes tuolloin saatiin vääristyneelle uutiselle korjaus. Pasi Päivinen, kansainvälisen politiikan tutkija erikoisala terrorismi, kirjassaan Israelin Palestiinan konflikti (2004) käsittelee vieläkin tuota tapausta Israelin valtioterrorismina ja unohtaa mainita taustatekijät.

Tätä kirjoittaessani Israelin ja Libanon/ Hitz-b-allahin välinen sota on jo ohi, ja sen tuomat retoristiset uutiset jättäneet omat arvet median yleisöön. Herkkä tulitauko, ja YK ja EU eivät tahdo löytää lupaamiaan rauhanturvaajia Libanoniin riittävässä määrin. Liioiteltuja uhreja, käsiteltyjä valokuvia Israelin tekemistä pommituksista Libanonista jne. Salailua libanonilaisten siviilien hyväksikäytöstä suojakilpenä Hitz-b-allahin strategiana. Järjestön tappiota salaillaan ja humanitäärisyyttä korostetaan. Israelilaisten siviilien kärsimyksistä saatiin kuvia mediaan kohdistuneen kritiikin ja palautteen ansiosta, hetkeksi. Toisenlaiset uhrit saavat suuremman huomion ja toiset uhrit eivät tahdo ylittää uutiskynnystä. Libanonin infrastruktuurin ja ympäristötuhot laittavat monet TV:n katsojat hiljaiseksi ja mietteliääksi Israelin armeijan toimia kohtaan ja samalla unohdetaan Hitzb-b-allahin aloittaneen koko konfliktin, saaden tukea Iranilta ja Syyrialta. Samalla vaiettiin täysin Israelin kärsimistä ympäristötuhoista metsäpalojen myötä. Metsät, jotka ovat suureksi osaksi istutettuja koko 1900-luvun ajan niiden toimesta, jotka rakastavat maataan ja rakentavat huomista.

Tapa, jolla media on kohdellut Israelia, on jo oman jälkikasvunsa kasvattanut, joka luulee luottavansa asialliseen ja puolueettomaan mediaan Suomessa. Mutta onko media puolueeton ja asiallinen Suomessa? Eräs ulkomaanuutispäällikkö oli parivuotta sitten ilmaissut Israelia kohdeltavan markkinavoimien lakien mukaan.


YLE:n entinen Lähi-itä toimittaja Sinikka Arteva 14.6.06 AamuTV:ssä sanoi konfliktialueiden raporteista omin sanoin: ”Tärkeintä on nopeus. Kuka ehtii ensin lähettämään uutisen riippumatta sen todellisuudesta.” Median rikokset ovat kasvattaneet uuden sukupolven, Median opetuslapset. Musta sanoma puhuu ja vaikuttaa.
Useilla Israelin ystävillä on ollut mahdollisuus käydä Israelissa muutakin kuin vain turistimatkalla. He ovat nähneet työntäyteistä elämää Israelin sisältä. Heillä on paljon arkista ja pyhää kerrottavaa Israelista, mistä media vaikenee. Mutta strategia miten kertoa Israelista ja ihmisistä siellä, jotta myös näiden median opetuslasten kiinnostus asiaan herää myönteisesti ja oikeudenmukaisesti, onkin ”uudestisyntymisen” tiedottamisen paikka.
Seuraavan runon omistan medialle, joka toisinaan syyllistyy retoristiseen tosiasioiden vääristelyyn. Sallittakoon nämä sanat koskettamaan ja herättämään suomalaista journalismia. Ovathan heidänkin sanansa koskettaneet niitä monia, jotka ovat nähneet asiat toisin paikanpäällä Israelissa.


Lasisilmät

Sana totuudesta on piilossa oleva tabu
joka usvaisen seitin varjoon jää valheen pelissä
totuus kuin kirkas auringonvalo silmiin
yössä kylmä kuunvalo ei häikäise totuutta pelkääviä silmiä
silti aurinkoa lainaa valonaan
aavikon skorpioni menee kellariinsa piiloon
lasisilmät tekevät trikkienkelin
hämillään, ymmällään tuijottavat lihansilmät
totuutena valhe

Kuka repisi tuon usvaisen seitin
vapauttaisi mytomaanin sinfoniasta
kulkiessa hämärtyneitä polkuja
kohti pimeää valtatietä
mustankiiltävät nahkasaappaat marssivat tahdissa
valkoiset kyyhkyt ovat vain illuusio
taas raskas hengitys takana puhaltaa
vanha tuttava nostaa päätään kristalliyön tuhkasta

painajaisen kylmiä hikipisaroita
rohkeus palelee, joka pelkoa lämmittää
on aika herätä unesta vihan
pieni totuus kömpii äidin sylistä
maailma odottaa sinua


Veli-Markku Hakola

Lähteet:
Etusivun Uutiset 1938–1979, Uusi Suomi 1979

Larry Collins ja Dominique Lapierre, Oi Jerusalem, 1972

Menachem Begin mies ja legenda, Eitar Haber 1978

Pyhä Sota, David Dolan 1991

Michael L. Brown, Meidän kätemme ovat veren tahraamat, 1993

Jerusalemin Muurin vartijat, Hannab Hurnard uusintapainos 1998

Slalom-lehdet, mm. 9/90 marraskuu

http://www.israeluutiset.fi/

http://israelupdate.tripod.com/kirjoitukset/FRAMES22.html

http://www.take-a-pen.org./

Suomen median lähteitä mm. YLE, MTV3, sanomalehdet yms.

Aikaisemmin mainitut lähteet Shalom lehteen lähettämissäni kirjoituksissa
   
         

Takaisin