Israelin uutiset


IRAN UHOAA ISRAELIN TUHOAMISTA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.08.2006  Thomas Sowell: Piste, josta ei ole paluuta   "On vaikeata ajatella aikaa, jolloin koko kansakunta - ja koko sivilisaatio -
on ajautumassa hyödyttömästi kohti suurta katastrofia,
joka on uhkaamassa Yhdysvaltoja ja läntistä sivilisaatiota tänään.
Ydinaseet Iranin ja Pohjois-Korean käsissä merkitsee sitä, että on vain ajan kysymys,
kun ydinaseet ovat kansainvälisten terroristiorganisaatioiden käsissä. Pohjois-Korea
tarvitsee rahaa ja Iran on häpeämättömästi lausunut, että sen päämääränä on Israelin tuhoaminen – ja sekä sen teot, että sen retoriikka antavat ymmärtää, että sen päämäärät ulottivat toisen holokaustin toiselle puolelle.”
         
22.8.2006Debka File   Miksi Israelin armeija epäonnistui tehtävässään Libanonissa

Puolustusministeri Amir Peretz, ulkoministeri Tzipi Livni ja sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter ovat ilmaisseet palavan halunsa neuvotella Syyrian presidentin Bashar Assadin kanssa Golanin luovuttamisesta Syyrialle. Israel sai Golanin haltuunsa vuoden 1967 sodassa.
Israelin ministerien ajoitus oli onneton. Syyria pumppaa jatkuvasti aseita Hezb´Allahille ja Israelin sotilaat ovat edelleenkin Libanonissa vartioimassa linjaa Hassan Nasrallaghin miehiä ja heidän syyrialaisia ja iranilaisia sponsoreitaan vastaan.
Sitä paitsi Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin ja Egyptin presidentin Hosni Muibarakin, joiden hallituksia Syyrian-Iranin-Hezb´Allahin liitto pitää olemassa olevana uhkana, täytyy kiehua palatseissaan Israelin ministerien kosiskellessa Syyrian presidenttiä.

Israelin armeijan Alexandronin prikaatin upseerien ja miesten allekirjoittama avoin kirje järkytti ja askarruttaa yhä koko kansakuntaa. He sanoivat, että selkeiden päätösten puute oli osoitettavissa ja se johti iskujen epäonnistumiseen, yksikölle uskottujen operationaalisten suunnitelmien toteuttamatta jättäminen ja niiden peruuttaminen keskellä taistelutehtäviä. Tuloksena oli, että yksikkö joutui liian kauas vihamieliselle maalle ilman mitään operationaalista tarkoitusta, syistä jotka olivat harrastelijamaisia ja jotka sitä paitsi johtivat siihen, että viholliseen ei saatu kosketusta. Sodan joka vaiheessa jänistäminen oli ilmeistä päätöksen teossa. Kirjeen kirjoittajat havaitsivat jänistämisen johdossa.
Israelin yleisesikunnan varapäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinsky paljasti, että heinäkuun 12. päivä klo 12.00 neljä tuntia ennen kuin Hezb´Allah kidnappasi kaksi israelilaista sotilasta ja tappoi kahdeksan rajakahakassa, kenelläkään yleisesikunnassa ei ollut käsitystä, että sota oli tulossa.
Se veitsen terävä uhka, joka yllätti Israelin armeijan valmistautumattomana toivotettiin tervetulleeksi Washingtonissa.. Bushin hallintoa lähellä olevat lähteemme kertovat, että ulkoministeri Condoleezza Rice hyväksyi Israelin hyökkäyksen Hezb´Allahia vastaan Libanonissa. Varapresidentti Dick Cheney oli huolissaan siitä, että Israelilta puuttui suunnitelma maahyökkäystä varten. Yksi hänen avustajistaan ilmaisi näkemyksen, että Olmertia ja Halutzia oli varoitettu, että ilmahyökkäykset, joihin ei liittynyt maavoimien hyökkäystä eivät koskaan voisi johtaa strategisiin päämääriin.
Mutta Israelin pääministeri ja yleisesikunnan päällikkö väittivät kiven kovaan, että ilmavoimat kykenivät lyömään Hezb´Allahin ja tuomaan nopean ja halvan voiton.
Olmert pyysi Ricelta presidentti George W. Bushin hyväksyntää ilmahyökkäykselle. USA:n presidentti suostui, mutta asetti kaksi perusehtoa: Israelin täytyi rajoittua ilmasotaretkeen; ennen maahyökkäykseen ryhtymistä, siihen oli saatava Amerikan hyväksyntä. Toinen oli lupaus säästää Libanonin siviili-infrastruktuuria ja iskeä ainoastaan Hezb´Allahin asemiin ja varustuksiin,
Pääministeri hyväksyi ulkoministerin välittämät ehdot. Ensimmäinen selittää, miksi Israelin maavoimat pidettiin tukikohdissaan valmiina kolme pitkää viikkoa mieluummin kuin lähetettiin taisteluun- ja vasta aivan viime hetkellä. Ilmaoffensiivi oli silloin osoittautunut kaikkea muuta kuin nopeaksi ja halvaksi; ja mikä pahempaa, se oli ollut tehoton.
Toinen ehto kertoo sodan arvoituksista: Israelin joukkojen ei sallittu tuhota Hexb´Allahin miehittämiä rakennuksia ( Hezb´Allahin bunkkerit olivat kotien, koulujen ja moskeijoiden alla), joista he tulittivat panssarintorjuntaohjuksilla, koska se olisi merkinnyt Libanonin infrastruktuurin tuhoamista.
Tämä johti Israelin joukot äärimmäiseen vaaraan; he olivat pakotetut palaamaan kerta toisensa jälkeen jaq toistamaan puhdistusoperaatiot kylissä ja kaupungeissa lähellä Israelin rajaa sellaisissa kuin Maroun a-Ras, Bint Jubeil ja Atia a-Chaab. Tämä altisti heidät Hezb´Allahin näännytystaktiikalle ja johti suuriin tappioihin.
Vasta kolmannella sotaviikolla, kun Bushin hallinto näki, että Israelin ilmavoimat oli epäonnistunut Hezb´Allahin tuhoamisessa ja sotaretki täytyi nopeasti pelastaa, Rice näytti vihreää valoa maajoukoille. Myöskin silloin Amerikka määräsi ehdon: Israelin joukot eivät saaneet tunkeutua Litani-joelle saakka.
Israelin armeija todella toteutti myöhästyneen laaja-alaisen ryntäyksen Litani-joelle ja ehti Nabatiaan ja Arnouniin asti, mutta joutui pian palaamaan jäljilleen. Amerikkalainen vakoilusatelliitti huomasi etenemisen ja Washington varoitti Olmertia pysäyttämään hevosensa.
Tämä viimeinen tuhoisa käsky johti käsittämättömiin keskenään ristiriidassa olevaan käskyjen sekamelskaan, joka sotki koko komentoketjun – IDF:n pohjoisen komentokeskuksen päämajasta alas kentällä oleviin upseereihin. Taktillisia taistelutilanteita varten muotoillut käskyt romutettiin keskellä toteuttamisvaihetta ja uudet ohjeet kaatuivat liukurataa pitkin päälle ylhäältä. Sotilaat valittivat myöhemmin, että yhtenä päivänä heitä nyittiin järjettömiin liikkeisiin neljällä kuudella toisiaan vastaan olevilla ohjeilla.
Kukaan komentajista ei kyennyt millään tasolla selittämään, mitä oli tapahtumassa, koska kukaan ei osallistunut takahuoneen päätöksien tekoon pääministerin toimistossa. Olmert piti keskustelunsa Condoleezzan kanssa ja piti hallituksensa jäsenet ja korkeat armeijan komentajat tiukasti poissa prosessista. Pääministeri piti jopa yleisesikunnan päällikön poissa kuvasta eikä selittänyt, miksi häntä vaadittiin yhtä mittaa muuttamaan taktiikkaa sodan ollessa kuumimmillaan.
Olmertin ehdoton Ricen ohjeiden noudattaminen ilman niiden sotilaallisen merkityksen ymmärtämistä paiskasi Israelin koko sotaretken kaaokseen.
Tästä sotkusta johtuen huoltokuljetukset eivät voineet löytää yksikköjä ja niiden täytyi jättää ne ilman ruokaa ja vettä, seikka jota katkerimmin valitettiin.
Tämä kehno päätöksentekoketju ja niiden seuraukset ovat myös yhteydessä israelilaisten ministerien myöhempään kalastusretkeen Damaskoksessa. Condoleezza Rice oli tyytymätön sodan lopputulokseen ja ajatteli saavansa Syyrian Bashar Assadin pois Iranin rinnalta ja useat israelilaiset ministerit hyppäsivät mukaan hänen kelkkaansa.

         
22.8.2006Jerusalem Post by Herb Keinon   Iran kehittää kampittamisen taidon huippuunsa – Iranin vastaus Euroopan kannustepakettiin

Iranin ydinaseneuvottelija, Ali Larijani luovutti eilen kirjoitetun vastauksen – 50 sivua paksun puntin asiakirjoja – Britannian, Kiinan, Venäjän, Ranskan, Saksan ja Sveitsin edustajille kannusteista, joiden tarkoituksena on suostutella Iran lopettamaan ydinohjelmansa.
Iran sanoi, että se on valmis ”vakaviin neuvotteluihin” ydinohjelmastaan, mutta puolivirallinen uutistoimisto Farsi kertoi, että Iran torjui kaikki vaatimukset keskeyttää ”ydintutkimuksensa” – tai uraanin rikastaminen – ja on ”sen sijaan tarjonnut uutta formulaa ratkaista kysymys dialogin kautta”.
Todellakin, Iranin tarjou ”uudesta formulasta” ja halukkuus astua ”vakaviin neuvotteluihin” kiistan ratkaisemiseksi sopii hyvin iranilaiseen maailman kampitusmalliin, joka on tullut tutuksi tämän kysymyksen yhteydessä vuosien varrella.
Tämä taktiikka voidaan lyhyesti esittää näin: kiusaa länttä väittämällä halukkuutta ”sitoutua”, anna heille hyppysellinen toivoa, että tämä sitoutuminen varsinaisesti johtaa asian edistymiseen, niin voit samanaikaisesti jatkaa puurtamista eteenpäin tutkimuksen ja kehityksen kanssa, jota tarvitaan Jihadin Pommin rakentamiseksi.
Tällä tavoin Iran ostaa lisää aikaa. Tämä houkutus on tehnyt ihmeitä iranilaisille. Pitäessään oven auki neuvotteluille se on tehokkaasti neutralisoinut eurooppalaiset, jotka rakastavat dialogin ja sitoutumisen ideaa ja toivovat, että se tulisi johtamaan ongelman ratkaisuun rauhallisesti ja järkevästi. Lisäski se tekee Venäjälle ja Kiinalle vaikeaksi mennä mukaan sanktioihin YK:n Turvallisuusneuvostossa, koska he tulevat väittämään, että diplomaattinen kanava ei ole vielä suljettu.
Tämä taktiikka tekee myös kiilaa USA:n ja Euroopan välille. USA haluaa sanktioita ja mitä pikemmin sen parempi. Mutta vaikka eurooppalaiset, joilla on liossa paljon enemmän taloudellisia etuja kuin USA:lla Iranissa, ovat sanoneet, että he tukisivat pakotteita, he eivät tosiasiassa näytä haluavan niitä ja monet käyttävät tilaisuutta hyväkseen välttääkseen niitä.
Monet kansat, jotka katsovat tarkasti, kuinka Iran heijastaa valtaansa maailmassa, saattavat välttää joutuvasta vastakkain Teheranin ydinasekysymyksen kanssa pelosta, että jos he tekevät sillä tavoin, niin tämän tyyppinen heijastuma – Hezb´Allah-malli – voi tulla vieraaksi heidän omaan naapuriinsa.
Ja toinen tulevaisuuden näkymä on, että maailma todella ymmärtää, kuinka Iran heijastaa valtaansa, ja ymmärtää nyt että tämän tyyppisen vallan heijastaminen voisi olla monta kertaa pahempaa, jos Iranilla olisi takanaan POMMI.
         
22.8.2006Jerusalem Post by Yaakov Katz   Israel ostaa 2 uutta sukellusvenettä Saksasta.

Sen tosiasian edessä, että Iran kiiruhtaa päästäkseen ydinasevallaksi, Israel allekirjoitti viime kuussa Saksan kanssa sopimuksen ostaa kaksi Dolphin-luokan sukellusvenettä, jotka omaavat erinomaiset toisen iskun ydinaseominaisuudet.
Sukellusveneet kootaan Saksassa. ja varustetaan työntöjärjestelmällä, joka sallii niiden pysytellä veden alla kauemmin kuin tavalliset sukellusveneet Israelin laivastossa. Lähteiden mukaan sukellusveneet ovat toimintakunnossa lähitulevaisuudessa.
Vuonna 1993 Iran osti kaksi venäläistä Kilo-luokan sukellusvenettä ja kahdeksan mini-sukellusvenettä Pohjois-Korealta..
Sopimuksen mukaan Israel ostaa nämä kaksi Dolphinia, jotka Howaldtswerke-Deutsche Werft Ag valmistaa, hintaan 2,27 miljardia $, josta kolmasosan rahoittaa Saksan hallitus.
Laivastolla on jo kolme Dolphin-luokan sukellusvenettä. Ne ovat mitä kalleimpia aseita IDF:n arsenaalissa. Saksa lahjoitti ensimmäiset kaksi sukellusvenettä ensimmäisen Persian lahden sodan jälkeen ja pani kustannukset puoliksi kolmannesta Israelin kanssa. Nämä kolme sukellusvenettä toimivat dieselsähköisellä työntöjärjestelmällä, joka vaatii niitä tulemaan pintaan toistuvasti akkujen latausta varten.
Uusissa sukellusveneissä, joita kutsutaan nimellä U212, on 35 hengen miehistö ja ne voivat ottaa 10 matkustajaa. Niiden maksiminopeus on 20 solmua ja toimintasäde 4500 km ja kykenevät Jane´s Defense Weekly´n mukaan laukaisemaan risteilyohjuksia, joissa ydintaistelukärki.
Herkkä sopimus tarvitsi Berliinin Turvallisuuskomitean hyväksynnän, useita kuukausia myöhemmin Saksan hallitus, jota nyt johtaa Angela Merkel hyväksyi sopimuksen jälkikäteen.
Sopimuksen myötä seurasi Saksan ja Israelin suhteiden lämpeneminen. Vuonna 2005 maat sopivat pidettäväksi ensi kertaa yhteiset maavoimien harjoitukset. Kesäkuussa INS Eilat ohjuslaiva osallistui ensimmäistä kertaa NATO:n sotaharjoitukseen mustalla merellä yhdessä Saksan laivaston kanssa.
         
22.8.2006klo 15.30 Jerusalem Post   Iran hyökkäsi Persian lahdella romanialaista öljynporauslauttaa vastaan tulittaen sitä konekivääreillä ensin ja sen jälkeen valtasi lautan. Lautalla oli 26 hengen romanialainen miehistö.
         
23.08.2006 Jerusalem Post   Ehdotus YK:n joukoiksi Libanonissa sallisi avata tulen itsepuolustukseksi, suojata siviilejä ja suojata Libanonin armeijaa sen estäessä vieraita joukkoja tai aseita ylittämästä rajaa. 20-sivuinen ehdotus on ollut kierrossa mahdollisten osallistujamaiden keskuudessa viime viikolla. Ehdotus sallii ”tappavan voiman” käytön.
Säännöt ovat niin tukevia, että ne saattavat YK:n mahdolliseen yhteenottoon aseistettujen ryhmien kanssa, jotka loukkaavat aselepoa ja aseiden vientikieltoa - mukaan lukien Hezb´Allah. Säännöt antavat YK:n komentajalle laajat valtuudet toimia.
YK:n joukot valtuutetaan auttamaan Libanonin hallitusta perustamaan puskurivyöhyke etelään ja varmistamaan sen rajat estääkseen aseiden salakuljetuksen. Säännöt valtuuttavat myös tappavan voiman käyttämisen suojaamaan siviilejä välittömän väkivallan uhan alla, kun lailliset paikalliset viranomaiset eivät ole saatavilla tai ovat kykenemättömiä antamaan välitöntä apua.
Voimaa voitaisiin myös käyttää varmistamaan YK:n henkilökunnan liikkumisen vapaus ja turvallisuus ja avustustyöntekijät.
         
 
   
22.8.2006Debka File   11 Israelin arabia kuollut ja 20 loukkaantunut Egyptin puolella Nuieban ja Taban välillä

Bussissa oli 53 israelilaista turistia. Vakavasti loukkaantuneet vietiin Nuieban sairaalaan. Taban rajanylityspaikalla oli odottamassa suuri määrä israelilaisia ambulansseja, joissa oli ensiapuryhmiä, helikopteri ja verensiirtomahdollisuus.
Uhrit olivat Israelin arabeja Galileasta, Nasaretista, Kafr Mandasta ja Kafr Yarifista, jotka olivat viettäneet viikon Sharm el-Sheikissä. He kertoivat odottaneensa tuntikausia apua. Ja sitten pahasti loukkaantuneet ja ruumiit pinottiin hedelmärekkoihin ja vietiin Egyptin sairaaloihin, joista puuttuvat perusvälineet, lääkkeet ja sairaalavuoteet ja happi. Ne, jotka kykenivät kävelemään, pakenivat loukkaantuneiden kanssa rajalle. Egypti esti Israelin ambulanssien pääsyn rajan yli.
   
23.08.2006 klo 18.24 Debka File   Israelin tykistö vastasi Hezb´Allahin tuleen, joka tuli Shebaan kylästä.    
     

 

Takaisin