Israelin uutiset


IRAN UHOAA ISRAELIN TUHOAMISTA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.08.2006 Jerusalem Post   - 350-miehinen libanonilainen varuskunta jäi IDF:n vangiksi sen saapuessa Marjayoniin torstaina. Israelilaiset saapuivat Marjayoniin Libanonin armeijan kasarmeille ja pyysivät saada asettua sinne, mutta libanonilaiset kieltäytyivät kunniasta. YK:n 2000-miehinen osasto lähti evakuoimaan tätä varuskuntaa pois Marjayonista israelilaisten tieltä.

- Pääministeri Ehud Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz antoivat perjantai-iltana klo 19 IDF:n 40 000 uudelle reserviläiselle luvan työntyä Libanoniin tavoitteenaan Litani-joki.

- 120 rakettia iskeytyi pohjoisen kaupunkeihin perjantaina. Mukana oli myös pitkän kantaman Khaibar-1 merkkisiä ohjuksia, jotka osuivat Haifaan perjantaina aamulla.
Katjusha-raketti iski suoraan 11-kerroksiseen rakennukseen Kirjat Shmonassa perjantaina iltapäivällä. Pelastustyöntekijät sanoivat, että mitään suurta vahinkoa ei sattunut ja että sortumisvaaraa ei ollut.
Useita raketteja iski Kirjat Shmonaan varhain perjantaina haavoittaen yhtä naista, joka sai osuman shrapnellista, kun taas toinen henkilö haavoittui lievästi.
Ainakin kolme rakettia osui Safediin perjantaina iltapäivällä haavoittaen lievästi kahta asukasta, jotka vietiin Ziv´in sairaalaan. Useita ihmisiä molemmissa kaupungeissa vietiin hoitoon shokin vuoksi.
Yhteen haifalaiseen kotiin osui useita rakettien täysosumia. Varhaisemmassa keskityksessä kaksi ihmistä haavoittui lievästi shrapnellista ja useita kärsi shokista Karmielin alueella.
Ainakin yksi raketti putosi Shlomiin ja neljä Nahariyan lähellä olevaan yhteisöön. Vaikka yksi koti Nahariyasta sai täysosuman ohjuksesta, kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä.
Viisitoista ohjusta osui Haifaan perjantaina, viisi niistä putosi asuntoalueelle. Yksi ohjus jätti suuren kraaterin kadulle ja särki lähellä olevia ikkunoita, mikä sai poliisin epäilemään, että kyseessä oli suurempi ohjus kuin aikaisemmat.
Haifassa kaksi ihmistä haavoittui shrapnellista. Useita rakennuksia kärsi vaurioita. Tulipaloja syttyi useilla alueilla.
Eräs maatila Galileassa kärsi vahinkoja, kun sinne osui ohjus. Useita raketteja iskeytyi myös lähelle Ma´alotia. Sireenit soivat kautta koko päivän Safedissa, Tiberiaassa, Ramat Naftalissa, Kirjat Shmonassa, Haifassa, Krayotissa, Shfaramissa ja Akkossa.

- Väkivaltaiset yhteenotot jatkuivat etelä-Libanonissa perjantaina IDF:n ja Hezb´Allahin taistelijoiden välillä. IDF:n eliittiosasto juuttui rajuun tulitaisteluun Hezb´Allahin kanssa perjantaina iltapäivällä Rashafin kylässä itäisellä sektorilla. Neljä sotilasta haavoittui lievästi taistelussa.
Samaan aikaan IDF:n joukot surmasivat useita Hezb´Allahin taistelijoita ja löysivät asevaraston Rajamin kylässä läntisellä sektorilla.
Torstaina yksi IDF:n reserviupseeri sai surmansa ja 19 muuta haavoittui, yhdeksän heistä vakavasti raskaissa taisteluissa IDF:n ja Hezb´Allahin välillä etelä-Libanonissa. Majuri Nimrod Hallel, 32, Rosh Ha´aynista sai surmansa Lebonehin kaupungissa etelä-Libanonin läntisellä setorilla, kun panssarintorjuntaohjus osui hänen ajoneuvoonsa.
Yksi sotilas haavoittui vakavasti Lebonehissa. Neljä reserviläistä haavoittui, kun panssarintorjuntaohjus osui IDF:n kolonnaan Marjayonissa. Kaksi sotilasta haavoittui panssarintorjuntaohjuksesta Aynatassa, yksi oli pelastusyksikön jäsen, joka oli lähetetty hakemaan toista haavoittunutta sotilasta.
Kaksi sotilasta haavoittui, kun heidän tankkinsa ajoi miinaan etelä-Libanonissa länteen Manarasta.
IDF julkisti toisen tiistaina kaatuneen sotilaan nimen. Hän oli kersantti Yesmao Yallao, 26, Or Jehudasta.
Lisäksi viisi IDF:n sotilasta haavoittui lievästi perjantaiaamuna räjähdyksessä lähellä heidän asemaansa Kantaran kaupungissa itäisellä sektorilla. Joukot jäljittivät terroristeja, avasivat tulen ja surmasivat heidät.

- USA ja Ranska sopivat tulitaukoehdotuksesta YK:ssa. Turvallisuusneuvosto äänestää klo 1 aamuyöllä huolimatta Libanonin ja Israelin vastauksesta.
   
         
11.08.2006 Debka File   Israel pyytää etukäteen USA:lta lyhyen kantaman "Ammu ja Häivy" M-26 sirpaletykistöraketteja. Hezb´Allahin laukaisualustoja varten Libanonissa.
Tulitettaessa 12-raketin sarjoissa ne räjähtävät levittäen sadoittain kranaatin kaltaisia pikkupommeja, jotka leviävät ja räjähtävät laajalla alueella.
Tämä rypäleraketti kykenee tunkeutumaan Hezb´Allahin linnoituksiin. (Vertaa Hezb´Allahin Katjusha-raketteihin, joista kukin sisältää 40 000 ppienen pientä teräskuulaa).
M-26 on tämäntyyppisten rakettien viimeisin sana. Se voidaan ladata 80 % nopeammin kuin IDF:n käyttämät aseet; ei kauemmin kuin 5 minuuttia. Tämä mahdollistaa rakettimiehistön lataamaan, ampumaan ja juoksemaan turvaan ennen hyökkäystä.
Israel pyytää näitä raketteja nyt, koska se on ollut kykenemätön lopettamaan Hezb´Allahin Katjusha-rakettien hyökkäyksiä, jotka tappavat Israelin siviilejä joka päivä.
Amerikkalaisvalmisteinen M-26 on varustettu GPS- paikannuslaitteella. Sen sensorit pitävät laukaisimen vakaana kaikilla keleillä, mukaan lukien tuulet 100 m:in säteellä mahdollistaen sentähden tarkan tulen.
   
         
12.08.2006 Jerusalem Post   Sheikki Nasrallah sanoi lauantaina al-Manar TV:ssä pitämässään puheessa, että jos YK:n avulla päästäisiin sopimukseen vihollisuuksien lopettamisesta, hänen järjestönsä hyväksyisi sen.
Hän kuitenkin varoitti, että hänen järjestönsä jatkaisi maan puolustamista "Israelin aggressiota vastaan" Hän huomautti, että jos Israelin sotilaallinen toiminta jatkuisi Amerikan hyväksymänä voittaakseen alueellista etua ennenkuin tulitauko astuisi voimaan, niin sellaisessa tapauksessa Hezb´Allah ei lopettaisi toimintaansa "Siionistista vihollista vastaan". "Me tulemme jatkamaan täyttääksemme kansalliset ja jihadistiset velvollisuutemme."

- IDF:n operaatiot Libanonissa jatkoivat laajenemistaan panssareiden, jalkaväen ja insinöörijoukkojen edetessä syvälle Libanoniin päämääränään ottaa haltuun koko alue Israelin rajan ja Litani-joen välillä.
Israelin on kerrottu laskeneen suurimman määrän joukkoja suurimmassa ilmakuljetusoperaatiossa sitten Jom Kippur-sodan vuonna 1973. Joukot etenivät pohjoiseen ja länteen kohti Litani-jokea, noin 30 km Israelin rajasta.
IDF:n yleisesikunnan päällikkö kenraaliluutnantti Dan Halutz sanoi Israelin kolminkertaistaneen Libanonissa olevat joukkonsa. Hallituksen virkailijat sanoivat, että IDF ei lopettaisi ennenkuin armeijalle asetetut päämäärät on saavutettu huolimatta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta n:o 1701.

12.08.2006

- Yhdistyneet Kansakunnat hyväksyi yksimielisesti päätöslauselman n:o 1701 perjantai-yönä. Lauselma vaatii vihollisuuksien lopettamista Hezb´Allahin ja Israelin välillä. Pääministeri Ehud Olmertin odotettiin suosittelevan hallitukselle päätöslauselman hyväksymistä sunnuntaina.
Israelin suurlähettiläs YK:ssa Dan Gillerman kertoi Turvallisuusneuvostolle, että vaikka keinot panna päätöslauselma täytäntöön olivat määriteltyjä: "Me tulemme olemaan täällä (Turv.neuvostossa) jälleen, jos ei viikon päästä, niin kuukauden tai vuoden päästä kasvokkain vielä suuremman tragedian edessä." Hän varoitti, että Hezb´Allah tulee rohkaistumaan YK:n päättäväisyyden puutteesta ja tulee varustautumaan vielä tappavammilla aseilla.
Päätöslauselma antaa toimintavaltuudet 15 000:lle YK rauhanturvajalle - UNIFIL - etelä-Libanonissa. Näitä UNIFIL`in joukkoja pitäisi tukea Libanonin oman armeijan 15 000 miestä - voimat, joiden tulisi siirtyä alueelle samalla kun Israelin joukot vetäytyvät.
Israelia ei vaadita vetäytymään ennenkuin YK:n ja Libanonin joukot saapuvat paikalle.
Lisäksi vaaditaan Hezb´Allahin riisumista aseista Litani-joesta etelään ja saatetaan voimaan aseiden vientikielto tälle järjestölle. Vaaditaan myös kahden Hezb´Allahin sieppaaman IDF:n sotilaan "ehdotonta vapauttamista", mutta ei määritellä mitenkään, miten tämä käytännössä toteutetaan.

12.08.2006 klo 20.18

- Israelilainen arabiankielinen Libanoniin suunnattu radioasema vaatii kaikkia Hezb´Allahin taistelijoita etelään Litani-joesta lopettamaan täydellisesti taistelunsa Israelia vastaan.
Sanoma vaatii taistelijoita kohottamaan valkoisen lipun talojensa ylle, keräämään aseensa ja panemaan ne julkisesti nähtäväksi kotinsa ulkopuolelle. Näin raportoi kanava 2.

12.08.2006

- Rakettituli jatkui lauantaina pohjois-Israelin kaupunkeihin: Ma´alot, Akko, Haifan ympäristö, Karmiel, Kirjat Shmona aiheuttaen monien haavoittumisen ja useita kärsi shokista.
Noin 60 rakettia putosi Israeliin päivän aikana. Klo 19 sireenit soivat Haifassa ja ympäröivän lahden alueella. Aiemmin päivällä sireenit soivat myös Nahariyassa, Karmielissa, Ma´alotissa ja muissa kylissä pohjoisen alueella.
Varhain lauantaina kaksi rakettia osui avoimelle maalle lähellä Safedia. Kaksi asukasta haavoittui lievästi shrapnelleista.
Kirjat Shmonaan pudonneet raketit haavoittivat lievästi neljää asukasta. Useita vietiin sairaalaan shokin vuoksi.

12.08.2006

Seitsemän sotilasta sai surmansa ja yksitoista haavoittui vaikeasti Hezb´Allahin kanssa käydyissä yhteenotoissa etelä-Libanonissa lauantaina.
Yksi sotilas prikaatista n:o 7 sai surmansa panssarintorjuntaohjuksen osuttua hänen tankkiinsa Kantaran kylässä itäisellä sektorilla. Samoin yksi sotilas prikaatista 401 haavoittui vaikeasti panssarintorjuntaohjuksen osuttua hänen tankkiinsa Batirin kylässä.
Yksi sotilas sai surmansa ja viisi haavoittui vaikeasti yhteenotoissa Nahal Prikaatin pataljoonan 931 ja Hezb´Allahin taistelijoiden välillä Randuyian kylässä läntisellä sektorilla. Samassa kylässä kaksi muuta sotilasta kuoli, toinen Nahalista ja toinen Panssaroidusta Prikaatista 401 taisteluissa gerillojen kanssa.
Hadtan kylässä sattuneessa onnettomuudessa kuoli kaksi sotilasta ja yksi haavoittui vakavasti Golanin Prikaatin pataljoonasta 51. Samassa kylässä toinen Golanin sotilas pataljoonasta 12 sai surmansa taisteluissa Hezb´Allahin taistelijoiden kanssa.
Yksi sotilas haavoittui vakavasti hänen D9 panssaroidun puskutraktorinsa ajettua miinaan Atirin kylässä keskisellä sektorilla. Upseeri ja kolme sotilasta Prikaatista 401 haavoittuivat panssarintorjuntaohjuksen osuttua heidän tankkiinsa Dir Sirin´in kylässä läntisellä sektorilla.
Samaan aikaan 70 sotilasta haavoittui kiivaissa taisteluissa IDF:n ja Hezb´Allahin välillä.
Kommandot joutuivat kiivaisiin taisteluihin Hezb´Allahin gerillojen kanssa kaakkoon Marjayonista. Kommandoyksikkö laskeutui aamun koittaessa Randuyia´n laaksoon Nabatiyeh´in, Tyyyron ja Taibehin välillä.
Hezb´Allah ampui alas IDF:n helikopterin etelä-Libanonin yllä lauantaina klo 20.59.
   
         
13.08.2006   www.ahmadinejad.ir

- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoo omalla nettisivullaan (kts yllä), että " Yhdysvallat ja Israel ovat vetämässä uuden maailmansodan liipaisinta!"

   
         
13.08.2006 Debka File   -Libanonin pääministeri Fouad Siniora sanoi YK:n tulitukosopimuksen "antavan Hezb´Allahille paremman suojan kuin meille":
1. Siltä 15 000 miehen YK:n rauhanturvajoukolta, joka pitäisi sijoittaa Libanoniin on kielletty oikeus käyttää voimaa tulitauon toteuttamiseksi.
2. Mitään mekanismia ei ole kehitetty Hezb´Allahin aseiden saannin lopettamiseksi Iranista ja Syyriasta.
3. Tehokkaan YK:n voiman puuttuessa UNIFIL ei pysty panemaan toimeen YK:n Turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa n:o 1559 Hezb´Allahin riisumiseksi aseista.
4. Vaatimus kahden israelilaisen sotilaan "ehdottomaksi vapauttamiseksi" on epärealistinen, koska ei ole luotu mitään käytännön menettelytapoja vaatimuksen toimeenpanemiseksi.

Kaksi muuta Sheikki Nasrallahin vaatimusta on myös lisätty tekstiin: Israelin sotilaiden vaaditaan vetäytyvän ennen YK-joukkojen saapumista ja YK:n pääsihteeri Kofi Annanin vaaditaan tekevän selvityksen 30 päivän kuluessa ns. Shebaan alueen riidan ratkaisemiseksi.
   
         
13.08.2006 Debka File   - Libanonilainen ministeri Marwan Hamadi (druusi) syytti Hassan Nasrallahia siitä, että Nasrallah on peruuttanut vakuutuksensa hyväksyä YK:n tulitauko

Libanonin tiedotusministeri Hamadi sanoi sunnuntai-iltana, että Nasrallah on rikkonut sanansa käskeä Hezb´Allahin taistelijoita etelään Litani-joesta luovuttaa aseensa sinne sijoitettavaksi määrätyille Libanonin armeijan joukoille.
Teheran on samaan aikaan käskenyt Nasrallahia pitämään Israel jatkuvissa taisteluissa vielä 3-4 kuukautta. Tämän seurauksena hän peruutti yht´äkkiä vakuutuksensa Ranskalle ja Sinioran hallitukselle hyväksyä tulitauko ja UNIFIL´in joukot etelä-Libanonissa. Viiden minuutin ilmoituksessaan tyrmistyneet Libanonin ministerit peruuttivat heidän tapaamisensa neuvotteluista joissa oli määrä sopia joukkojensa sijoittamisesta etelään ja Hezb´Allahin riisumiseksi aseista.
Israel sanoo, että sen joukkoja ei tulla kutsumaan Libanonista, ennenkuin UNIFIL´in joukot ovat paikalla. Kuitenkaan mitään kansainvälisiä joukkoja ei tulla sijoittamaan ilman Libanonin sotilaallista läsnäoloa. Nasrallah on nyt estänyt sen, koska Libanonin armeijan johtajat kieltäytyvät sjoittamasta joukkojaan Litani-joesta etelään, jos Hezb´Allahin taistelijat ovat aseistettuja.
   
         
13.08.2006 Jerusalem Post   Tulitauon on määrä alkaa Libanonissa klo 8.00 maanantaiaamuna.
IDF suunnitteli pitävänsä omalta osaltaan tulitauon ja lopettavansa hyökkäykset gerilloja vastaan maanantaiaamuna.
Sunnuntaina Israel sai haltuunsa asemat pitkin Litani-jokea.
Myöhään sunnuntai-iltana IAF:n hävittäjät ampuivat alas miehittämättömän Hezb´Allahin lentokoneen, joka oli lastattu räjähteillä ja oli matkalla strategiseen kohteeseen, Kone ammuttiin alas lähellä Nahariyaa.

13.08.2006

-Taistelussa haavoittunut Hezb´Allahin gerilla tuotiin ambulanssilla hoidettavaksi Nahariyan sairaalaan.

- Huolimatta lähestyvästä tulitauosta Hezb´Allah kiihdytti raketti-iskujaan sunnuntaina laukaisten ainakin 250 Katjushaa ja pitkän kantaman rakettia pohjoisen kaupunkeihin ja kyliin.
Useita rakettiaaltoja osui Haifaan ja sen esikaupunkeihin sunnuntai-iltana vaurioittaen lukuisia rakennuksia ja autoja. Noin 30 ihmistä haavoittui lievästi.
83-vuotias mies, Madi Hayat Ya´arasta sai surmansa ja toinen henkilö haavoittui talon saatua täysosuman raketista Shlomin alueella.
Kirjat Shmona kärsi lukuisia iskuja sunnuntaina joihinkin lähiöihin ja teollisuusalueelle. Yksi henkilö haavoittui lievästi, kun taloon osui raketin täysosuma.
Hälytyssireenit soivat jatkuvasti pohjoisessa sunnuntaina asukkaiden rynnätessä suojiin.

- Kun sotaa on kestänyt yhden kuukauden, on sen aikana Hezb´Allah ampunut Israeliin 4000 ohjusta.

- Lauantaisen verisen taistelupäivän jälkeen, jopka vaati 24:n IDF:n sotilaan hengen taistelu jatkui sunnuntaina Randumiassa, Abu-Turin´issa, Tel-nahes´issa, Ayta-a-Shab´issa ja Netuassa.
Keski-Libanonin Abu-Tawil´in kylässä yksi upseeri ja kolme reserviläistä sai surmansa, kun Hezb´Allahin gerillat tulittivat panssarintorjuntaohjuksilla heidän jalkaväkijoukkoaan. Kolme sotilasta haavoittui vakavasti. Kauempana etelässä Tel-Nahesín kylässä yksi upseeri sai surmansa ja toinen haavoittui vakavasti heidän tankkinsa saatua täysosuman panssarintorjuntaohjuksesta.
Myöhemmin päivällä joukko sotilaita haavoittui Katjushan osuttua erääseen kylään lähellä Kirjat Shmonaa.
21 sotilasta haavoittui päivän aikana. 14 sotilasta haavoittui Randumiassa kolme kilometria etelään Litani-Joesta.
Sunnuntaina yli 160 sotilasta oli edelleen sairaalahoidossa, 26 heistä oli kriittisessä tilassa.
Kuolleiden joukossa oli naispuolinen sotilas, kersantti keren Tendler, 26, Rehovotista, joka palveli mekaanikkona siinä helikopterissa, jonka Hezb´Allah ampui alas.
IDF ilmoitti 50:n Hezb´Allahin taistelijan saaneen surmansa.
14.08.2006 klo 24.52 aamuyöllä:
IDF:n maavoimat tuhosivat rekan, joka oli matkalla kohti Israelia lähellä Metullaa.
IDF:n upseeri sanoi, että rekassa oli satoja kiloja räjähteitä. Rekka oli matkalla kohti rajalla olevia IDF:n joukkoja.

13.08.2006
Launataina 12.08.2006 surmana saaneiden 24:n IDF:n sotilaan nimet:
1. Kersantti Uri Grossman, 20, Mevasseret Zionista.
2. Kersantti Ido Grabovsky, 20, Rosh Ha´ayinista.
3.Kapteeni Shay Bernstein, 24, Beershebasta
4. Kersantti Itay Steinberger, 21, Carmei Yosefista.
5. Kapteeni Yaar Ben Giyat, 19, Nahsolimista.
6. Kersantti Yosef Abutbul, 19, Gan Neristä.
7. Kersantti Tzahi Kripps, 20, Hamaapilistä.
8. Kersantti Ankonina, 21, Nataniasta.
9.Korpraali Tomer Amar,19, Julisista.
10. Kersantti Yaniv Tamerson, 21, Tziporista.
11. Majuri Aharon Yehezkiel, 32, Kfar Yedidyasta.
12. Kersantti Amsha Meshulami, 20, Ofrasta.
13.Kersantti Juan Zabiv, 22, Tel-Avivista.
14 Kapteeni Bnaya Rein, 27, Karnei Shomronista.
15 Kersantti Adam Goren, 21, K.Maabarotista.
16. Kersantti Alexander Bohemovitch, 19, Nataniasta.
17. Oz Zemach, 20, Maccabee-Re´utista.
18. Kersantti Haran Lev, 20, Maayanista.
19. Kersantti Dan Brauer, 19, Beit Hillelistä
20. Korpraali Yigael Nissan 19, Maaleh Adummimista.

Viisi Hezb´Allöahin alas ampuman Yasur (Sikorski) helikopterin miehistön jäsentä:
21. Majuri Ami Naim, 29, Rehovotista.
22. Majuri Nissan Shalev, 36, Evronista.
23. Kapteeni Daniel Gomez, 25, Nahalimista.
24. Master kersantti Ron Mashiach, 33, Gederasta.
25. Kersantti Keren Tendler, 26, Rehovotista,; ensimmäinen palveluksessa kaatunut naissotilas Libanonin sodassa.
   
         

 

Takaisin